2012. július 23., hétfő

Borsos tepertős pogi

A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Elterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhturós és káposztás pogácsa. Hasonló néven ismert a Kárpát-medence és a Balkán népeinél (ausztriai német pogatschen, szlovén, horvát pogača, szerb погача), valamint Törökországban (török poğaça).Borsos, tepertős pogácsa


Hozzávalók:

50 dkg liszt, 40 dkg tepertő, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, fél dl bor, 10 dkg vaj, 2-3 dl tej, teáskanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 púpozott teáskanál só, 1 tojás

Elkészítés:

1 dl tejet langyosra melegítjük és elkeverjük a cukorral, meg az elmorzsolt élesztővel. Letakarva, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet, sót, bort, vajat, tejfölt, törött borsot, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk, alaposan összedolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk. A ledarált tepertőt rákenjük a kinyújtott tésztára, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. 30 percig pihentetjük, majd újból kinyújtjuk és felcsavarjuk, 30 perc múlva megismételjük, majd harmadszor is kinyújtjuk. Ha a harmadik 30 perc pihenőidő is letelt, akkor 2 centire nyújtva, a tészta tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kikent sütőlemezre, egymástól legalább 2 centire helyezzük a kis pogácsákat és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése