Hozzávalók
-
A tésztához
20 dkg finomliszt
10 dkg Rama
fél mokkáskanál só
2 evőkanál hideg víz
-
A mandulás krémhez
12,5 dkg Rama
12,5 dkg kristálycukor
2 tojás
15 dkg darált mandula
2 evőkanál finomliszt
fél citrom reszelt héja
2-3 csepp mandulaaroma
-
A tészta nyújtásához
finomliszt
-
A forma kikenéséhez
2 dkg Rama
-
A tetejére
70 dkg ringló (kb)
3 csapott evőkanál kristálycukor
3-4 dkg Rama
Elkészítés
A tésztához a lisztet a Ramával
elmorzsoljuk, közben kissé megsózzuk. A vízzel összegyúrjuk és
letakarva, hűtőszekrényben 30-40 percen át pihentetjük. Ez elegendő idő
arra, hogy a mandulás krémet elkészítsük. Ehhez a puha,
szoba-hőmérsékletű Ramát a cukorral krémesre keverjük. Akkor jó, ha az
utóbbi teljesen elolvadt benne. Ezután a tojásokkal egyenként tovább
keverjük. A mandulát, a lisztet meg a citromhéjat is hozzáadjuk és az
aromával ízesítjük, színezzük. A tésztát belisztezett gyúrólapon kb. 4
milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy Ramával
kikent, 26 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát úgy, hogy egy kis
pereme is legyen. A mandulás krémet a közepére simítjuk. A gyümölcsöt
megmossuk, hosszában kettéhasítjuk, magját kiemeljük. Utána eredeti
formájára összeillesztjük és szorosan egymás mellé a mandulás masszára
rakosgatjuk. A cukorral megszórjuk, az olvasztott Ramával meglocsoljuk.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165
°C) kb. 45 percig sütjük. Melegen, langyosan és kihűlve egyaránt
tálalhatjuk. Ha hidegen kínáljuk, tejszínhabbal is díszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése