2012. július 23., hétfő

Vaníliás csokoládés keksz, kétféleképpen

Hozzávalók

  • Az első változathoz 17,5 dkg Rama
    25 dkg kristálycukor
    5 dkg (5 csomag) vaníliás cukor
    1 tojás
    35 dkg finomliszt
    2,5 dkg étcsokoládé
    1 nagy citrom reszelt héja

  • A második változathoz 17,5 dkg Rama
    5 dkg kristálycukor
    2 dkg (2 csomag) vaníliás cukor
    25 dkg finomliszt
    2,5 dkg étcsokoládé
    1 tojásfehérje


Elkészítés

Az első tésztához a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük. A tojással tovább krémesítjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk. Az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük, a másikat a reszelt citromhéjjal ízesítjük. Sütőpapírból két kisebb lapot tépünk és a kétféle tésztát ezeken egyenletesen, kb. 35x25 cm-es lapokká lapítjuk. A tészta könnyen törik, ezért a legjobb, ha megnedvesített tenyerünkkel nyomkodjuk szét, de az is jó, ha ráteszünk egy sütőpapírt és ezen görgetjük a sodrófát. Ezután a citromos tésztát a csokoládésra csúsztatjuk, vagy borítjuk, ahogy éppen sikerül. Eligazgatjuk, majd felcsavarjuk, ahogyan a bejglit szokás. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, azután kb. 1 cm vastagon felszeleteljük. Kb. 35 kis keksz lesz belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 12 percig sütjük. A második tésztához a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük, majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk, az egyiket az olvasztott csokoládéval barnára színezzük. Folpackba csomagolva fél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd tenyerünkkel nyomkodva egyenként kb. 8 cm széles, 20 cm hosszú, 2 centi vastag téglalappá, - pontosabban téglatestté- formáljuk. A csokoládésat villával kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, a világosat ráillesztjük. Ezután keresztben kettévágjuk, majd a két tésztacsíkot, az egyiket megfordítva újra egymáshoz illesztjük, így kerülnek más-más színűek egymás mellé. A tészták találkozásánál is megkenjük tojásfehérjével, hogy egymáshoz ragadjanak. Készülhet úgy is, hogy nem egymás mellé, hanem egymásra illesztjük a tésztacsíkokat; ennek a változatnak a metszete. Szeletelés után olyan lesz, mint a zebra. Kb. 1 centi vastagon felszeleteljük és az így kapott kb. 20 kis kekszet sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése